fbpx

Besplatna isporuka na teritoriji Srbije za porudžbine veće od 4.000 RSD

Grčevi kod beba: 5 najjačih saveta iskusne mame 

Grčevi kod beba izgledaju dramatično. Beba plače, izvija se i pravi bolne grimase

Grčevi kod beba su prvi i jedan od najtežih izazova “novopečenih” roditelja. Legenda kaže da oni koji ih prežive, mogu s mirom da pripremaju slamaricu za svadbu svom mezimcu ili mezimici, jer… najgore je prošlo. 

Šalu na stranu, niti su najgori niti su opasni, a da će proći – hoće! Grčevi kod beba su razvojna faza kroz koju lakše ili teže prolazi jedno od pet novorođenčadi.

Kako postoji mnoštvo stručnih i pouzdanih tekstova koji definišu grčeve kod beba i savetuju kako da ih ublažite ili pobedite, mi smo rešili da ovu veliku temu predstavimo iz ugla mame koja ima troje dece.

Njeno iskustvo je dragoceno, jer su svo troje dece prošli kroz lakše ili teže kolike, pa je ona, kako sama priznaje – masterirala ovu oblast.

– Možete olakšati i sebi i bebi, ali ne možete ništa učiniti da grčevi prestanu. Što pre to prihvatite, biće vam lakše da kroz taj stresan period prođete – na samom početku razgovora za blog BabyStyle.rs rekla je Marijana P. iz Novog Sada.

Postavili smo joj 5 pitanja za čijim odgovorima vapi trenutno svaki roditelj koji s podočnjacima, minimumom energije i životne radosti Gugla pojam “Grčevi kod beba”. 

Pa, dragi naši umorni roditelji, evo odgovora iz prve ruke. 

Kako da budem sigurna da su to stvarno grčevi? 

– Beba koja neutešno, vrlo strašno i dramatično plače svakog dana, obično u određenom vremenskom periodu – to je beba s grčevima – kaže Marijana. 

– Ovaj plač se razlikuje od onog kad je gladna ili se u*aki. U licu je crvena i deluje je da je jako boli. Intenzitet plača je takav da je potrebno zaista mnogo iskustva da ostanete mirni – govori Marijana i dodaje da sve te simptome često prati i grčenje tela, odnosno podizanje nogica ka stomaku i izvijanje kičme. 

– Jednom rečju, strašno je! Normalno je da se zabrinete, zbunite, paničite. Posebno ako vam je to prvo dete. Vrlo je iscrpljujuće, jer ti “napadi” mogu trajati i nekoliko sati. Međutim, čim grčevi prođu, beba se ponaša kao da se ništa nije desilo. Normalno jede, napreduje, raspoložena je… E to su grčevi – zaključuje naša sagovornica.

Da li grčevi bole bebu?

Naša sagovornica priznaje da nije sigurna da li grčevi bole bebu. 

– Znate, pedijatri su već dosadaili s pričom – nije to ništa strašno, nema nikakve posledice, to tako mora i sl. Ja bih rekla da grčevi jako bole, jer beba tako i izgleda i ponaša se, ali ima pedijatara koji se verovatno ne bi složili sa mnom. Ima i onih koji sumnjaju da je tu uopšte reč o stomaku. Ne znam…

Ono u čemu se Marijana slaže s pedijatrima je to da će sve to proći i da ćete nakon nekoliko meseci i vi sami shvatiti staru narodnu “tresla se gora, rodio se miš”.

– Znam da je teško da roditelji koji se trenutno bore s grčevima prihvate odgovor da je to samo prolazna faza, koja ne ostavlja nikakve posledice po dete i da će proći. Znam, jer sam bila u njihovoj koži tri puta, ali zaista je tako. Nije to ništa strašno, samo treba pregurati – kaže Marijana. 

Ipak postoji nekoliko stvari za koje ova iskusna mama tvrdi da pomažu. 

Kako da pomognem sebi tokom perioda kolika?

Beba neutešno plače dok je mama smiruje držeći je za ruke

Ovo pitanje je ključno, smatra Marijana i predlaže tri proverena načina da, kako kaže, “ostanete u vinklu” tokom grčeva. 

–  Sve će biti podnošljivije, ako vi naučite kako da se nosite sa stresom, zabrinutošću i umorom… jer prosto… za bebine grčeve nema dugog leka osim vremena – tvrdi naša sagovornica. 

– U početku deluje da vi to možete i da ste dovoljno jaki da se nosite sa ovom fazom, ali već posle dve, tri nedelje konstantnog plača i nespavanja nastaju problemi. Ja sam sa prvim detetom napravila tu početnu grešku i dovela sebe do kolapsa i stanja u kom je meni potrebna veća pomoć nego bebi – iskrena je Marijana. 

Ona je pokušala da sumira svoje iskustvo na ovih nekoliko saveta da pomognete prvo sebi:

Tri puta nedeljno van kuće u vreme grčeva

Organizujte se sa nekim da vas bar tri puta nedeljno zameni u fazi bebinog plača. Baka, tetka, tata… ko god. Važno je da se dogovorite da neko drugi pričuva bebu tri puta nedeljno u terminu kada kreću grčevi, a vi tada treba da nestanete iz kuće. Važno je da niste tu i da ne čujete plač. Idite u nabavku, u šetnju, na kafu sa drugaricom. Šta god, samo da niste u kući u “to” vreme. 

– I vrlo važna stvar – nemojte da vas grize savest jer ste izašli napolje. Ako će vam biti lakše setite se da sam ja kolabirala, pa je dolazila hitna, pa nisam bila u stanju da vodim računa o bebi uopšte. Ne želite to, zar ne? E onda lepo u šetnju sa mišlju da je to najbolje što možete da uradite za svoju bebu trenutno. 

Negujte idilu preko dana

Ovo posebno važi za roditelje koji su dobili prvo dete. Marijana se priseća te atmosfere,priprema i idilične porodične atmosfere sa novorođenčetom. 

– Ma sve bude super, kao u reklami i onda odjednom – PUF, sve se raspadne jer nastupe grčevi. Iz idile idemo u horor, gde se mama i tata posle desetak dana grčeva sudaraju po kući, reže jedno na drugo, zaborave gde im je krpa, četka za kosu i ogledalo. Daaaa, znam sećam se… – provlači Marijana prve meseca života sa svojom bebom kroz prizmu humora i satire. 

Međutim, Marijana je iskrena i u tome koliko zapravo neispunjena očekivanja utiču na psihu mladih roditelja, načetu dramatičnim napadima plača njihove bebe koje traje satima, svakog dana. 

– Malo vam fali da potonete i da se potpuno razočarate. Sa drugim detetom mi je bilo lakše, jer sam se stvarno trudila da ne odem u onu krajnost – “šta mi je ovo trebalo”, te da ostanem u raspoloženju “divno je imati bebu u kući”. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno da održavate idilu tokom dana. Iskoristite period dana kada beba nema grčeve da uživate u svemu onom o čemu ste maštali dok je bila u stomaku. Miris novorođenčeta u kući, maženje, fotografisanje, sređivanje, šetnje… – savetuje Marijana podvlačeći da su ti mali rituali i uživanje u njima zapravo gorivo koje puni baterije. 

– A trebaju vam baaaš izdržljive baterije za bebu s grčevima – zaključuje ona.  

Prihvatite da ste uradili sve što ste mogli i vežbajte kontrolu emocija

Kada nastupi faza plača i grčeva, fokusirajte se na svoja osećanja i ne dozvolite da izgubite kontrolu, savetuje naša sagovornica. 

– Ovde je važno da ste uvereni u to da ste učinili sve što ste mogli, da vašoj bebi ne može ništa da se dogodi i da će i to proći. Beba neće prestati da plače, bez obzira na to šta vi da uradite tog momenta, a najbolje što možete da učinite jeste da iskontrolišete svoje emocije i ostanete koliko-toliko mirni i sigurni da je sve ok – kaže Marijana ističući da je to najteži zadatak. 

Vodite računa o svom snu

– Ne znam kako ćete ovo postići, posebno ako se dete budi noću, ali bez sna ćete postati ektremno osetljivi na plač deteta, a to znači da ste na korak od bele zastavice – kaže Marijana dodajući da je san imperativ. 

– Jednostavno morate organizovati muža i druge rođake da vam pomognu da se naspavate. 

Kako da pomognem bebi koja ima grčeve?

Kako se izboriti s grčevima

Na prvom mestu, pomoći ćete joj tako što ćete joj pružiti utehu i potruditi se da ne padnete u vatru i paniku, smatra naša sagovornica. 

– Sigurna sam da bebe na nekom potpuno nesvesnom nivou osećaju atmosferu, emocije i raspoloženje roditelja i zato je važno da koliko-toliko ostanete smireni – poručuje Marijana. 

Ćilibarska ogrlica i pojas za grčeve (termofor za bebe) mogu biti od pomoći, ali nema garancija da će zaista “uraditi posao”. 

– Kod jednog deteta sam primetila da pomaže, kod drugog nije bilo nikakve pomoći. Dakle, vrlo je individualno, ali to je najmanje što možete da uradite. Savetujem da ih mame kupe i koriste, jer ne može da škodi – Marijanin je stav. 

– Grčeve može ublažiti češće hranjenje, kao i promena sredine. Bilo je situacija kada smo se uveče u 19h spremali i vozali kolima do gradu. Pomagalo je kod jednog deteta. Plač se stišavao, odnosno nije bio tog intenziteta kao kod kuće i u spavaćoj sobi – prepričava naša sagovornica. 

Kao ultimativan savet naša sagovornica izdvaja tešenje i strpljenje. 

– Poželećete da ostavite bebu samu u sobi bar 10 minuta da biste se “iskulirali”. Niste sami niti jedini koji su to uradili. Ako ste to uradili, onda ste verovatno i primetili da tada bebin plač postaje još gori. Nemojte ih ostavljati same, već menjajte “stražu” sa tatom, bakom ili nekim drugim ko je dovoljno hrabar da vam se nađe u ovom periodu života – savetuje Marijana i dodaje da je ljubav zapravo najefikasniji lek. 

Reč stručnjaka – Šta su grčevi kod beba i zašto nastaju

Marijana je podelila svoje iskustvo i savete majke koja je sa svo troje dece prošla period grčeva. U daljem delu teksta obrađujemo ovu temu pozivajući se na stručne izvore, medicinske časopise i pedijatrijske ordinacije. 

Kolike su napad plača, praćen simptomima koji sugerišu da bebu boli stomak, piše Medical news today. To je uobičajeno stanje koje pogađa 1 od 5 beba tokom prvih nekoliko meseci.

Bebino prirodno stanje je da plače. One plaču čim se rode, kad su gladne, kad im je hladno, toplo, kad su umorne ili kad im treba promeniti pelenu.

Međutim, ako beba ima neutešne epizode plača čak i nakon što je nahranjena i suva, a pritom je zdrava i lepo napreduje – verovatno je da pati od grčeva.

Grčevi se obično pojavljuju nekoliko nedelja nakon rođenja i traju sve dok beba ne napuni tri do četiri meseca. Iako su simptomi vrlo dramatični, ovo stanje nije opasno niti štetno po bebu smatraju stručnjaci. 

Interesantno je da su grčevi kod beba najmanje istražena i dokazana pojava. Tačan uzrok pojave grčeva još uvek nije utvrđen, niti postoji zvaničan lek. Medicina danas, kada su u pitanju kolike kod beba, vlada sa ovih nekoliko nepobitnih činjenica: 

 • Grčevi kod beba se karakterišu kao dugi napadi plača bez očiglednog razloga.
 • Obično traju od nekoliko nedelja do dva meseca.
 • Pušenje tokom trudnoće može povećati rizik od grčeva.
 • Dijagnoza infantilnih kolika se postavlja tako što se isključuju druge bolesti.
 • Uzrok nastanka grčeva kod bebe je nepoznat i još uvek neistražen. 
 • Kućni tretmani za grčeve mogu biti efikasni.

Uzrok grčeva kod beba

Medicina za sada samo pretpostavlja da gasovi kod beba i nedovoljno razvijen sistem za varenje mogu imati značajan uticaj na pojavu grčeva, ali svakako da nisu jedini, niti glavni krivac.

Alergija na mleko i intolerancija na laktozu imaju slične simptome onima koji prate grčeve, ali te teorije nisu potkrepljene dokazima. 

Naučnici su se usaglasili u jednom – pušenje u trudnoći povećava rizik da vaša beba dobije grčeve i to čak duplo. 

Takođe, postoji konsenzus oko toga da pojava grčeva nije uslovljena brojem dece u porodici, niti time da li je beba dojena ili je na adaptiranoj formuli.

Simptomi

Simptomi grčeva su obično vrlo dramatični i pojavljuju se kod zdravih beba koje normalno napreduju:

Intenzivan plač

Bebin plač je intenzivan, a roditelji ne mogu da uteše dete. Zajapurenost u licu, crvenilo sa jasnim grimasama boli i grčenja. Epizode ​​plača se obično javljaju u isto vreme svakog dana – uglavnom kasno popodne ili uveče i traju od nekoliko minuta, pa čak i do nekoliko sati. 

Plakanje obično počinje iznenada i bez očiglednog razloga

Govor tela 

Beba stiska pesnice, trbušni mišići su napeti, kolena podignuta a leđa savijena. Beba je u grču. 

Spavanje 

Vrlo su mogući prekidi sna i epizode iznenadnog plača tokom noći. 

Hranjenje

Hranjenje takođe može otežano, u smislu da je isprekidano neredovno zbog epizoda plača, ali dnevna količina koju beba pojede se ne smanjuje. 

Gasovi

Grčevi kod beba često idu “ruku pod ruku” sa gasovima. Čest je slučaj da tokom epizoda plača beba glasno ispušta gasove. 

Blagi oblik grčeva

Postoji i blagi oblik grčeva kod beba. Neka odojčad imaju blage simptome, pojedine nemaju epizode plača, već samo samo periode nemira i nervoze.

Ako mislite da bebin plač može biti posledica povrede ili pada, potražite medicinsku pomoć.

Ako primetite bilo kakvu promenu u opštem ponašanju bebe, navikama u ishrani ili obrascima spavanja koja vas brine, pitajte svog lekara za savet.

Dijagnoza 

Ukoliko se pedijatru požalite na grčeve kod bebe, on će verovatno uraditi fizički pregled bebe i njenog stomaka. Ukoliko se utvrdi da je beba zdrava, uz opise simptoma grečeva kod beba lekar će dijagnostikovati infantilne kolike.  

Laboratorijski testovi i dalje dijagnostičke metode obično nisu potrebni osim ako lekar ne sumnja da postoji drugi uzrok i moguće oboljenje.

Ukoliko imate i najmanju sumnju da je vaša beba bolesna, posetite lekara. 

Lečenje – Lekovi za grčeve kod beba

Pošto su kolike normalan deo života bebe i nisu štetne, obično se ne preporučuje posebna terapija niti lekovi. Ako ste zabrinuti ili vam je teško da se nosite s ovom fazom svog mališana, razgovarajte sa izabranim pedijatrom.

Ne postoji jedinstveni lek koji leči sve slučajeve kolika. Međutim, pokazalo se da sledeći tretmani pomažu:

Isključivanje kravljeg mleka iz ishrane

Za bebe na dohrani, to znači prelazak na hipoalergenu formulu, a ako je reč o bebi koja je dojena – izbacivanje mlečnih proizvoda iz majčine ishrane. “Eksperiment” se sprovodi nedelju dana. 

Ukoliko se grčevi ublaže ili nestanu, nastavite sa takvom vrstom ishrane, a ukoliko stvar ostane nepromenjena, odnosno vaša beba bude i dalje imala jednake napade plača, vratite se starim navikama u ishrani. 

Ukoliko se ispostavi da vaša beba reaguje na kravlje mleko, ne brinite previše. Javite se pedijatru za dalje instrukcije i praćenje. Intolerancija na mleko ne mora da bude trajna. 

Različite kapi za grčeve kod beba

Kapi protiv grčeva najčešće funkcionišu tako što skupljaju mehuriće gasova pomažući bebinom stomačiću da ih se lakše oslodobi. 

Beba će češće podrigivati i oslobađati gasove, pa bi to moglo uticati i na ublažavanje grčeva. 

Većina ovih kapi deluje lokalno i osnovni cilj im je ublažavanje stomačnih tegoba.

Važna napomena: Bebi nikada ne uvodite lekove bez dozvole i uputstva izabranog pedijatra. Strogo se pridržavajte preporuka lekara.

Terapije koje treba izbegavati

Postoje neki tretmani za grčeve koji mogu predstavljati rizik za bebu.

Dicikloverin ili diciklomin je supstanca koja se nalazi u pojedinim lekovima i kapima koje su se nekada obično koristile kao tretman za grčeve. Međutim, utvrđeno je da uzrokuje poteškoće u disanju, slabljenje mišića, gubitak svesti i komu kod novorođenčadi.

Čaj od zvezdastog anisa je biljni čaj koji je nekada bio popularan kao tretman za grčeve. Međutim, neke vrste su toksične.

Kada se treba javiti doktoru?

Odvedite dete na pregled kod pedijatra ukoliko sumnjate da je bolesno ili vas zabrinu simptomi koje ispoljava. 

Ukoliko niste sigurni u svoju procenu, konsultujte lekara. 

Važna je napomena da su kolike bezopasne dokle god je dete dobrog opšteg stanja u i napreduje.

Razlozi za neodložnu posetu lekaru su proliv, povišena telesna temperatura, povraćanje, odbijanje hrane, kao i svaki drugi simptom koji vas zabrinjava. 

13 stvari koje roditelj može učiniti da ublaži grčeve bebi

Iako ne postoji posebna terapija za kolike, postoji nekoliko stavri koje roditelji mogu uraditi kao bi malo ublažili simptome, umirili bebu i učinili period grčeva podnošljivijim.

Najvažnije je da roditelji pruže utehu bebi koja prolazi kroz epizodu plača i grčeva, a i sledeći predlozi mogu biti od velike pomoći:

 1. Čvrsto umotavanje bebe u ćebe tokom epizode ​​plača može pomoći.
 2. Neke bebe dobro reaguju na nosanje.
 3. Tokom hranjenja držite bebu što je više moguće uspravno. Na taj način će gutati manje vazduha i smanjiće se pojava gasova u stomaku. 
 4. Češći podoji ili flašice mogu pomoći.
 5. Majke dojilje treba da izbegavaju čaj, kafu, začinjenu hranu i alkohol, jer to može ublažiti  simptome grčeva.
 6. Neki istraživanja sugerišu da bi hipoalergena ishrana za majku koja doji mogla pomoći kod grčeva. To znači isključivanje mlečnih proizvoda, jaja, pšenice ili orašastih plodova iz ishrane.
 7. Dude (varalice za bebe) umeju biti od koristi kod nekih beba… Lakše se umire sa varalicom.
 8. Flašica protiv grčeva može biti od pomoći, izaberite najbolje flašice za bebe i grčeve
 9. Vodite računa da otvori na cuclama za flašice odgovaraju uzrastu bebe. Suviše male rupice, koje usporavaju protok mleka i vode, učiniće da beba guta previše vazduha, dok će prevelika rupica preopteretiti bebin stomačić, zbog suviše brzog unošenja tečnosti. 
 10. Neka podrigivanje bude deo rituala. Trebalo bi da beba podrigne nakon svakog hranjenja. Podignite je uspravno, na rame, pridržavajući joj glavu. Nežno cupkajte i menjajte rame na koje oslanjate bebu dok ne podrigne. Normalno je, mada nije obavezno, da uz podrigivanje beba izbaci i malo mleka. Neka vas to ne brine.
 11. Ponekad često uzimanje i spuštanje bebe može pogoršati plač. Tešite bebu na mirnom mestu sa prigušenim svetlom. Kada prođe epizoda plača i beba se umiri, ostavite je samu u krevetiću neko vreme. 
 12. Iskustva roditelja pokazuju da se neke bebe smiruju u šetnji napolju ili tokom vožnje kolima. Vodite računa da imate odgovarajuće autosedište za bebe. Takođe, od pomoći mogu biti kenguri za bebe i razne nosiljke ili marame, jer su bebe u tome čvrsto vezane i priljubljene uz telo roditelja. 
 13. Ponekad pozadinska buka, takozvani beli šum, poput onog koju stvara mašina za veš ili usisivač, pomaže da se bebe smire.
 14. Topla kupka ili nežna masaža takođe mogu pomoći.

Kako pomoći roditeljima koji imaju bebu s grčevima

Ako ste roditelj koji trenutno prolazi kroz fazu grčeva sa svojom bebom, onda znate zašto ovaj tekst sadrži i deo posvećen tome kako pomoći mami i tati.

Na prvom mestu, važno je da prihvatite da je to zaista jedan ozbiljan izazov, koji zahteva mnogo odricanja i strpljenja. S druge strane, važno je da brinući o bebi, ne zaboravite na sopstvene potrebe i odmor. 

Saveti stručnjaka su da budete otvoreni sa partnerom i podelite teret ovog kratkog ali teškog razdoblja. Razgovarajte otvoreno sa partnerom i budite spremni da međusobno praštate ponašanja koja su rezultat iscrpljenosti, umora i nervoze.

Organizujte se i dežurajte na smene, tako da jedan od vas može da se odmori. Važno je da taj odmor bude kvalitetan i da, u periodu koji je namenjen vašem odmoru, ni u pozadini ne čujete bebin plač.

Nemojte se ustručavati da tražite pomoć rodbine i prijatelja. Vodite računa jedno o drugom, a posebno o mami, koja je u tom periodu još uvek sklona depresivnom raspoloženju. Grčevi takva stanja mogu pogoršati. 

Zaključak

Kolike se pojavljuju oko druge, treće nedelje bebinog života i prolaze do trećeg ili četvrtog meseca starosti. Simptomi se ogledaju u epizodama neutešnog i vrlo intenzivnog plača, tokom kojih beba može pravite bolne grimase na licu, savijati noge i izvijati leđa. 

Epizode plača nastupaju uglavnom u isto vreme, obično u kasno popodne i noću.

Tačan uzrok kolika još uvek nije istražen niti dokazan, ali se pretpostavlja da je reč o nedovoljno razvijenom sistemu za varenje. 

Da li je beba dojena ili se hrani adaptiranom formulom – to ne utiče na pojavu grčeva. Lekovi za grčeve se uglavnom odnose na kapi koje dajete bebi tek nakon lekarskog pregleda i prepisane terapije. 

Iako ne postoji univerzalni lek koji će eliminasti bebine epizode plača i grčeva u stomačiću, postoji nekoliko saveta koji mogu ublažiti simptome (nežna uteha i osećaj sigurnosti, nosanje u kenguru, promena sredine tokom epizode plača, pojasevi za grčeve, ćilibarske ogrlice, etc.).

Grčevi kod beba su jedan od najtežih izazova sa kojima se suočavaju mnogi i to na samom startu roditeljstva. Iako su simptomi prilično dramatični, kolike ne ostavljaju posledice po dete.

Grčevi kod beba: 5 najjačih saveta iskusne mame  1

Tekst je pripremljen u saradnji sa dr Mirnom Kuzman,
specijalistom pedijatrije, Poliklinika Kovač.

Izvori korišćeni u ovom tekstu su: MedicalNewsToday i healthychildren.org 

Važna napomena: Tekst ne sadrži zvanične medicinske savete niti odražava stav stručnjaka i zdravstvenih radnika. Ne bi trebalo da se tumače kao takvi. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa kvalifikovanim lekarom o svim simptomima i stanjima koje imate vi ili vaše dete.

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvezdu da biste je ocenili! Pet zvezdica (kliknuti skroz desno) je najbolja ocena

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 1

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovaj post.

Ostavite odgovor