Prikaži Filtere

Prikaz 1–12 od 32 rezultata

Prikaz 1–12 od 32 rezultata

Bezbednost

Vaša beba ima tek par dana i već je vreme za najvažniju vožnju – put od porodilišta do kuće. Ovo, naravno, nije moguće izvesti bez auto sedišta.

Kupovina auto sedišta je ozbiljan i odgovoran zadatak i nikako je ne bi trebalo obavljati u poslednjem trenutku. Prva i najbitnija stvar koju ne bi trebalo smetnuti s uma prilikom kupovine je bezbednost. Auto sedište za vaše dete mora da ispunjava određene standarde, kako bi vožnja bila sigurna i udobna. Proizvodi svetskih brendova u našoj ponudi ispunjavaju ove zahteve i u skladu su sa evropskim standardom ECE R44/04. Naša auto sedišta izrađena su od kvalitetnih materijala i dizajnirana tako da pruže maksimum bezbednosti, udobnosti i funkcionalnosti.

Veoma je važno da sedište u automobilu bude pravilno postavljeno. Deca do tri godine starosti voze se u auto sedištima koja su postavljena suprotno od smera kretanja automobila. Preporuka je da se sedište, ukoliko je to moguće, nalazi na sredini automobila. Ukoliko to tehnički nije moguće, može biti postavljeno iza vozača ili suvozača, bez razlike. Vožnja dece do tri godine dozvoljena je napred, na suvozačkom mestu, auto sedište i ovde mora biti okrenuto u smeru suprotnom od kretanja automobila, ali je obavezno isključiti funkciju vazdušnih jastuka na mestu suvozača. Iako Zakon dozvoljava ovu opciju, najbezbednije je dete smestiti na zadnje sedište.

Veličina auto sedišta

Zbog bezbednosti, potpune udobnosti i komfora  napravljena je podela auto sedišta. Ova podela bazira se na telesnoj težini deteta, u skladu sa standardima Ujedinjenih Nacija i atestima o bezbednosti:

– grupa 0: bebe do 10 kg

– grupa 0+: bebe do 13 kg

– grupa 1: od 9 do 18 kg

– grupa 2: od 15 do 25 kg

– grupa 3: od 22 do 36 kg

Postoje sedišta koja su vezana samo za određenu grupu i ne mogu se dalje prilagođavati, ovo se odnosi naročito na prve dve grupe, kao i ona koja pokrivaju više grupa, takozvana kombinovana sedišta, koja se mogu transformisati uporedo sa rastom dece.

Buster sedišta koriste se za vožnju veće dece, iz grupe 3, mada ima nekih modela koji pokrivaju i grupu 2.

Način postavljanja auto sedišta

Postoje dva osnovna načina kako se auto sedišta postavljaju u automobil:

– uz pomoć pojaseva u automobilu

– ili uz pomoć ISOFIX sistema povezivanja

ISOFIX sistem zahteva da vaš automobil ima ugrađene ISOFIX držače koji se nalaze između naslona i sedišta automobila i vidljivo su označeni posebnom oznakom.

Prilikom kupovine auto sedišta upustvo za montiranje je lektira koju morate obavezno pročitati. Sedište za vaše dete mora biti ispravno postavljeno, sve ispod toga je nedovoljno. Auto sedište bi trebalo postaviti tako da njegov naslon bude pod uglom od 45 do 60 stepeni u odnosu prema horizontali sedišta automobila. Najbolji ugao za novorođenče je 45 stepeni, a onda, kako dete vremenom raste i ojačava, taj ugao može ići do 60 stepeni.

Iz sličnih razloga auto sedište treba da bude okrenuto u smeru suprotnom od pravca kretanja automobila. Bebina glava je nesrazmerno velika u odnosu na telo, kosti i mišići vratnog dela još uvek nisu dovoljno razvijeni, pa, ako je sedište okrenuto u pravcu kretanja, prilikom naglog kočenja može doći do neželjenih posledica po bebu, bez obzira na sigurnosne pojaseve.

Pitajte nas, ukoliko vam nešto nije dovoljno jasno. U svim našim prodavnicama, Novi Sad, Futoški put 40b, Šabac, Koste Abraševića 1, Vrbas, Maršala Tita 62,   rade obučeni i ljubazni prodavci koji će vam sa zadovoljstvom pomoći. Takođe, kod nas možete da probate da postavite sedište u vaš automobil i vidite da li odgovara vašem tipu vozila.

Još nekoliko saveta

– Auto sedište za prevoz dece je zakonski obavezno. Koristite ga uvek, čak i na najkraćim relacijama

– Ne okrećite sedište u pravcu kretanja automobila pre nego što dete napuni barem 3 godine

– Auto sedište ne sme biti labavo vezano

– Ne vozite dete u neodgovarajućem sedištu

– U zimsko vreme ne vezujte dete u debeloj garderobi, jer pojasevi neće dobro prijanjati. Uključite grejanje u automobilu ranije, a dete pokrijte jaknom ili ćebetom

– Vodite računa o uglu pod koji je postavljeno sedište, naročito kod novorođenčadi i malih beba.

– Ne kupujte polovna auto sedišta kojima ne znate vlasnike i istoriju korišćenja. Proverite da li su svi delovi tu, da li su funkcionalni i obavezno proverite rok upotrebe, jer ga svako auto sedište ima.

– Dete vam je nemirno u svom auto sedištu i dali ste mu igračku? Preporuka je da se igračke u kolima izbegavaju za vreme vožnje, jer u vanrednim situacijama mogu biti opasne.

– Zakon kaže da deca moraju koristiti auto sedišta dok ne dođu do visine od 135 centimetara. Vožnja na prednjem sedištu zabranjena je za decu do 12 godina, osim dece do 3 godine, u auto sedištima.

Baby Style akcije auto sedišta

Budite u toku, pratite vesti na našem sajtu i iskoristite sve pogodnosti koje vam nudimo. Čekamo vas u našim prodavnicama u Novom Sadu, Šapcu i Vrbasu, kao i na našem sajtu!