Prikaži Filtere

Prikaz 1–12 od 13 rezultata

Prikaz 1–12 od 13 rezultata

Kao budući roditelj sigurno ste se više puta susreli sa brojnim savetima, ne samo o izboru kolica za bebe, krevetića ili ljuljaške za bebe, već i igračaka, od čije raznovrsnosti vam se verovatno vrti u glavi, zar ne? Jedna takva stvar su svakako vrteške za krevetac.

Bez sumnje, vrteške za krevetac su koristan gedžet koji će bebino vreme u krevetiću učiniti prijatnijim i istovremeno stimuliati razvoj pažnje i koncentracije vašeg mališana.

Jedno od prvih pitanja je – Kada kupiti prvu vrtešku za bebu? Zatim slede pitanja – koje boje izabrati. Nešto drečavije, jarke ili neutralne? Sa muzikom, projektorom, možda? Plastične ili plišane figurice na vrtešci? Na koju visinu postaviti? 

Uh, polako… Pokušaćemo da odgovorimo na sve. 

Vrteške za krevetac – uloga i značaj

Današnje tržište igračaka za bebe nudi tako raznovrstan asortiman proizvoda, uključujući i vrteške za bebe, da mnogi roditelji teško prate najnovije trendove i preporuke stručnjaka.

Odavno se ovde ne radi više samo o bojama, oblicima ili veličinama, već i o funkcijama vrteške za krevetić, na koje bismo želeli da skrenemo pažnju.

Vrteška za bebu je vrsta igračke, verovatno prva bebina igračka, koju beba “koristi” već u prvim nedeljama života. 

Ona, s jedne strane, relaksira i umiruje dete, a s druge stimuliše njegov razvoj vizuelne i slušne percepcije. Beba će prvo čuti prijatan zvuk i uživati u njemu, pažljivo ga osluškujući, a zatim će mu pažnju okupirati zanimljive boje i oblici koji se pomeraju iznad njegove glave.

Kada kupiti prvu vrtešku?

Roditelji vrtešku kupuju obično tokom velike kupovine pred porođaj, kada obezbeđuju krevetac za bebu, dušek, posteljinu za krevetac i ostalu krupnu opremu. 

Ne morate odmah montirati vrtešku, jer je beba tokom prvih dana po povratku iz porodilišta zaista isuviše mala i nezrela da bi pratila udaljene oblike i osluškivala harmoniju tonova i nota. 

Idealno vreme za  postavljanje vrteške na krevetac je treća ili četvrta nedelja života. Bilo bi dobro da vrteška bude u kontrastnim bojama i tonovima. 

Da li su boje zaista toliko važne?

Stručnjaci kažu da boje zapravo jesu jako važne. Psiholozi i pedijatri se u poslednje vreme često javljaju, posebno u zapadnim zemljama, moleći roditelje da odustanu od hladnih, neutlačnih tonova u bebinoj sobi. 

Smatra se da boje igračaka, zidova i prostora u bebinom okruženju treba da budu što življe i u što većem kontrastu, jer to stimuliše njihov mozak i dalji razvoj. Trenutno vrlo popularne neutralne, pastelne boje su zapravo vrlo dosadne za bebu, smatraju pojedini stručnjaci.

Ipak, razumljivo je da roditelji odaberu vrtešku u boji koja se lepo uklapa u strpljivo osmišljen i pripremljen enterijer bebine sobe.

Naučno je dokazano da beba tokom prva tri meseca ne razlikuje boje, odnosno svet vidi kroz obrise crne, bele i sive. Tek oko 5. meseca života, dobija priliku da uvidi svu šarenolikost u kojoj živimo.

Sada kada znate sve ovo, lakše ćete doneti odluku o boji vrteške za krevetac. 

Vrste i modeli

Na tržištu postoji mnogo zanimljivih modela sa različitim funkcijama. U ponudi BabyStyle-a naći ćete mehaničke, koje se navijaju ručno. Tu su zatim, vrteške na baterije, sa tajmerom za isključivanje okretanja i muzike. 

A tu su i vrteške sa projektorom, koje služe i kao svojevrsna lampa, jer projektuju zanimljive oblike na zid sobe i na taj način, prigušenim tonovima osvetljuju sobu tokom noći. Postoje čak i one sa ogledalom, što je posebna zabava i stimulans za mozak. 

Generalno, vrteške za krevetac možemo da klasifikujemo na osnovu: 

  • mesta pričvršćivanja – one koje se kače na drveni krevetac, prenosivi krevetac, ili kolica
  • materijala od kojeg su napravljeni – drvene i plastične vrteške, sa plastičnim figurama ili onim sa mekim punjenjem
  • način pričvršćivanja – trajno pričvršćene ili one koje možete skinuti

Važno je napomenuti da plastični modeli obično imaju više igračaka i funkcija, nego vrteške napravljene od drugih materijala.

Takođe, vodite računa da za prenosive krevetiće postoje posebne visilice za krevetac i vrteške i nemojte kupovati one koje su  namenjene za drveni krevetac, jer se može desiti da zbog debljine stranice prenosivog krevetića ne možete da montirate visilicu. 

Na koju visinu postaviti vrtešku? 

Preporuka je da se držite uputstva proizvođača. Važno je da visilicu dobro pričvrstite i da se uverite da je postavljeno bezbedno za bebu. 

Vrteške za bebe – cena

U BabyStyle vrteške za krevetac koštaju od 2.750 do 5.690 dinara. Pred vama je vleiki izbor modela, boja i funkcija. 

Slobodno nas kontaktirajte za više informacija, ili posetitie naše maloprodajne objekte u Novom Sadu i Vrbasu.