Prikaži Filtere

Prikaz 1–12 od 16 rezultata

Prikaz 1–12 od 16 rezultata

Pumpice za izmuzavanje su jedan od glavnih alata za pomoć porodiljama i majkama u jednom od najvažnijih zadataka – dojenju. Moje ime je Romina Surla i ja sam babica u Zrenjaninskoj bolnici.

Svakodnevno podržavam mame u uspostavljanju laktacije i pomažem im u prvim danima dojenja. Kroz ovaj tekst želim da vas posavetujem, ukažem na najvažnije stvari i najčešće greške, ali i da vam pomognem da odaberete najbolju pumpicu.

Da li su pumpice za izmuzavanje neophodne?

Jedini ispravan odgovor bi bio – kako za koga. Pojedine žene zaista vrlo lako i prirodno uspostavljaju laktaciju i bez većih problema postižu punu dinamiku dojenja. Ali tu su i one za koje je ovo vrlo težak zadatak i kojima treba pomoć.

Međutim, u koju god grupu žena da se ubrajate ručna ili električna pumpica za izmlazanje vam samo može biti od pomoći.

Koje su dobrobiti korišćenja pumpice?

Korišćenjem pumpice dodatno ćete izazvati laktaciju u prvim satima i danima nakon porođaja, a baš oni su ključni kada je u pitanju uspostavljanje dojenja. Ovo se posebno odnosi na modele električnih pumpica koje imaju i funkcije masaže dojki.

To bih izdvojila kao najveću dobrobit pumpice za grudi, a evo još nekoliko benefita:

Veća i sigurna količina mleka

Mi, babice, uvek savetujemo majke da ukoliko beba nije sve posisala, one moraju da izmuzu ostatak mleka iz dojki. U prvim danima i nedeljama je to skoro pa obavezna aktivnost.

Dojke rade nepogrešivo – stvaranje mleka  je savršen algoritam diktiran nedokučivim prirodnim zakonima. Posao ručnog izmuzanja je prilično dug, bolan i u prvim nedeljama bebinog života i vrlo čest,  pa je pumpica u tom smislu nezamenljiva alatka na kojoj ćete biti zahvalni.

Postoje situacije kada beba manje sisa, ili ne sisa uopšte. Uz pumpicu i redovno izmlazanje ćete biti sigurni da ćete održati neophodan nivo mleka i lako se vratiti u rutinu dojenja, kada se za to stvore uslovi.

Fleksibilnost i više slobodnog vremena

Pumpica za izmuzavanje i kese za skladištenje mleka su jedino rešenje za one mame koje silom prilika moraju fizički da se odvoje od svojih beba. Možda morate da se vratite ranije na posao, ili da otputujete negde? Uz pumpicu, briga o tome šta će beba da sisa je rešena.

Još jedna važna stvar je ta što pumpica za izmlazanje višestruko ubrzava proces pražnjenja dojki. U prvim mesecima bebinog života, onatraži česte podoje i to je prilično naporan posao za mamu. Pumpica za izmuzavanje će joj svakako skratiti obavezu izmlazanja, a to znači i više vremena za odmor.

Električna pumpica za izmuzavanje i prevencija mastitisa

Kao bebica i ginekološko-akušerska sestra tehničar, imala sam priliku da vidim veliki broj upala dojki (mastitisa). To je vrlo ozbiljno stanje koje može ostaviti brojne posledice po zdravlje majke.

Ne mogu dovoljno da naglasim – koliko god da je važno da dojite svoju bebu, podjednako je važno da izbegnete mastitis.

Najsigurniji i najlakši način za to je da obezbedite sebi pumpicu za izmuzavanje i da redovno izvlačite višak mleka iz dojki.

Hranjenje prevremeno rođenih beba

Prevremeno rođene bebe koje prve dane i nedelje života provode u inkubatorima i na bolničkim odeljenjima zahvaljujući pumpicama za izmlazanje mogu dobijati majčino mleko. Sama sam se uverila u to koliko je ta mogućnost značila majci prevremeno rođenih blizanaca.

To su vrlo osetljivi momenti – majka je zabrinuta i fizički odvojena od svoje dece. Svest da dete ipak uzima njeno mleko je često jedina stvar koja joj glavu drži podignutom.

Ovo je jedna od vrlo važnih i lepih dobrobiti pumpica za grudi.

Produženo dojenje

Majke zbog početka posla ili drugih okolnosti koje bi mogle da ih udalje od deteta odlučuju da prekinu dojenje. Pumpice za izmlazanje su rešenje i u takvim situacijama, jer vam obezbeđuju zadovoljstvo da se bez griže savesti vratite starim navikama, ali ne nauštrb detetovog najboljeg interesa.

Zahvaljujući pumpicama period dojenja je značajno produžen i to je odlična stvar.

Najčešće greške u dojenju i izmlazanju

Prema mom iskustvu, neke od najčešćih grešaka u vezi sa izmlazanjem i dojenjem su:

  • mama ne želi da koristi pumpicu jer je čula da to stvara hiperlaktaciju
  • neredovno izmlazanje ili izmlazanje između podoja
  • nepotpuno pražnjenje dojke

Pumpice za  izmuzavanje ne mogu stvoriti hiperlaktaciju dojki ukoliko se koriste ispravno. Važno je da ne izmlazate dojke između podoja, već neposredno pred ili nakon podoja, u zavisnosti od potreba vaše bebe.

Električne ili ručne pumpice za izmuzavanje?

Velika je razlika između ručnih i električnih pumpica za izmlazanje. Prvo u ceni, a zatim i u efikasnosti.

Veća cena električnih pumpica jeste opravdana, jer su neuporedivo brže, udobnije i lakše za korišćenje. Ručne pumpice traže mnogo snage i kondicije, a sam proces izmlazanja je prilično dug.

U ponudi BabyStyle prodavnice se nalaze sve vrste pumpica za izmlazanje. Tu su:

Na tržištu se sada već može naći veliki broj brendova i modela pumpica za grudi. Ipak, ako gledamo najbolji odnos cene i kvaliteta, onda je to bez sumnje Gentle touch pumpica.

Nezavisno od vašeg izbora, BabyStyle garantuje visok kvalitet i pouzdanost proizvoda.

Kako odabrati pravu pumpicu?

Govoreći iz ugla struke i iskustva, želim da vam olakšam ovaj izbor. Ako ste prvorotka, teško da ćete unapred znati potrebe vaše bebe i očekivano stanje svojih dojki. Zato nemojte kupovati najskuplje pumpice, već se držite neke sredine i budite uporni u početku.

Žene koje biraju pumpicu, a rađaju drugo, treće dete… One imaju bolji uvod u ono šta ih očekuje i mogu da pretpostave da li će njihove potrebe zadovoljiti jednostavna ručna pumpa, ili neka od električnih pumpica za grudi.

U svakom slučaju, preporučujem da posetite BabyStyle prodavnicu u Novom Sadu. Dočekaće vas vrlo ljubazno i prilično stručno osoblje i objasniti vam  funkcije, način korišćenja i održavanja pumpica za grudi.

Zaključak

Pumpice za izmuzavanje su sjajna stvar koju bi svaka porodilja trebala imati. Olakšaće vam svakodnevicu i podržati dojenje. Ukoliko imate nejasnoća ili dodatnih pitanja, javite nam se.

Tim stručnjaka i korisnička podrška BabyStyle-a je tu da vam pomogne u svakom koraku vašeg majčinskog putovanja.

Romina Surla, strukovna med. sestra - babica, porodilište

Romina Surla

Romina Surla, strukovna med. sestra – babica, porodilište Opšta bolnica “Đorđe Joanović” u Zrenjaninu