fbpx

Besplatna isporuka na teritoriji Srbije za porudžbine veće od 4.000 RSD

Temperatura kod beba: Kako da je merite, tumačite i pobedite

Majka nežno privija bebu na grudi i nežno joj dodiruje čelo da proveri da li beba ima temperaturu.

Pojava visoke temperature je prilično uobičajena stvar kod beba i dece. Svi je dobijemo s vremena na vreme. 

Normalna temperatura kod beba u proseku iznosi 36,4 stepena celzijusa, dok se povišenom smatra sve preko 37,2°C. 

Prilično je čest slučaj da bebe imaju višu telesnu temperaturu od odraslih, jer su njihova mala tela metabolički aktivnija od naših i manje se znoje, što znači da se bebe brže zagrevaju i sporije rashlađuju. 

Zbog toga, stanja u kojima bebe imaju temperaturu preko 38 stepeni celzijusa zahtevaju neodložnu posetu lekaru.

Kada beba dobije temperaturu, mnogi roditelji su nespremni i ne znaju kako da reaguju. Nisu sigurni koji je najbolji način da izmere temperaturu bebi, da li je izmerena temperatura povišena ili normalna i kako da pomognu detetu dok čekaju na lekarski pregled. 

Evo kratkog vodiča koji će stvari učiniti jasnijim.

Kako izmeriti bebi temperaturu? 

Da li meriti bebi temperaturu koristeći digitalni ili živin toplomer? Na kom mestu na telu meriti bebi temperaturu? Koliko često treba meriti bebi temperaturu? Sve su to pitanja u vezi s kojima su roditelji prilično nesigurni. 

Krenimo redom…

Živin, digitalni ili beskontaktni toplomer?

Danas na tržištu imamo više vrsta toplomera i nije ni čudo da se roditelji osećaju zbunjeno na pitanje apotekara koji žele. To su:

 • Digitalni
 • Beskontaktni
 • Električni, ušni toplomeri
 • Čeone trake i td.

U zavisnosti od uzrasta deteta, praktičnosti i metode merenja zavisiće i toplomer koji ćete izabrati. U principu, za bebe su najpogodniji digitalni toplomeri.

Živin toplomer 

Iako je živin toplomer prilično precizan, ne savetuje se da njime merite temperaturu bebi iz dva razloga. Prvi je trajanje merenja (živinom toplomeru treba bar 5 minuta da izmeri toplotu tela), a drugi je veća mogućnost nezgode – bebe se meškolje, pa su šanse da ispustite i razbijete živin toplomer veći. Na taj način, vi i beba možete doći u dodir sa toksičnom materijom.

Iz bezbednosnih razloga, živine toplomere više ne možete naći na našem tržištu, ali su oni i dalje prisutni i u upotrebi.

Digitalni toplomer

Digitalni toplomeri su bolji izbor. Rezultati se brzo očitavaju, možete ih koristiti za sve metode merenja, a i prilično su povoljni i zastupljeni na tržištu. 

Beskontaktni toplomeri

Beskontaktni toplomeri su dobar izbor za stariju decu, ali ne i za bebe kod kojih se rektalno merenje smatra najpouzadnijom metodom.

Problem je što, u ovom slučaju, na rezultat merenja utiče mnogo faktura kao što su toplota vazduha prostorije, vlažnost na koži i vlažnost vazduha, sunčeva svetlost i dr. 

Čeone trake za merenje temperature

Čeone tračice su najmanje pouzdan metod merenja telesne temperature, jer se njima očitava temperatura kože na čelu ili slepoočnici. Mogu biti od koristiti tokom noći, kada ne želite da budite bebu, ali nije preporučljivo da vam to bude jedini način merenja bebine temperature.

Ušni toplomeri

Električni i ušni toplomeri, koji mere telesnu temperaturu iz uha, smatraju se prilično pouzdanim toplomerima. Takvi toplomeru jesu dobar izbor kao alternativa digitalnim ili njihova dopuna (provera temperature deteta). 

Oni su izuzetno precizni i brzi u merenju. Rezultati se očitavaju za nekoliko sekundi. Mana bi ima mogla biti cena, jer su skuplji od ostalih vrsta toplomera, kao i to što se ne preporučuju bebama, već deci starijoj od dve godine. 

Koji metod izabrati? Na kom delu tela meriti temperaturu bebi? 

Važno je da merenje bude pouzdano. Postoji nekoliko metoda za merenje temperature vašeg deteta:

 • rektalno (iz rektuma ili ‘guze’)
 • oralno (na usta)
 • aksilarno (ispod pazuha)
 • ušno (u uhu)
 • temporalna arterija (čelo)

U principu, rektalno merenje temperature se smatra najpouzdanijom metodom za određivanje telesne temperature odojčadi, beba i dece do 2 godine života. Alternativna metoda je merenje digitalnim toplomerom ispod pazuha. 

U nastavku je tabela koja će vam pomoći da odredite najprecizniju metodu za merenje temperature vašem detetu:

Temperatura kod beba se može meriti rektalno, pod pazuhom, iz uha ili putem usta.

(Kako izmeriti bebi temperaturu – tabela)

Temperatura kod beba – normalne i povišene vrednosti

Sledeći grafikon prikazuje normalne vrednosti telesne temperature u odnosu na način i mesto merenja temperature: 

Tabela normalnih vrednosti temperature kod dece

(Normalne vrednosti temperature u odnosu na način merenja)

Rektalno merenje temperature bebi

Ovo je najpouzdaniji način merenja telesne temperature za odojčad i bebe. Bilo bi dobro da vam na prvoj kontroli pedijatar pokaže kako da izmerite temperaturu svojoj bebi rektalno. Ovih nekoliko saveta će svakako pomoći. 

 • Operite digitalni toplomer hladnom vodom i sapunom i osušite ga.
 • Ukoliko imate medicisnki alkohol možete ga dezinfikovati laganim premazivanjem.
 • Obavezno ga osušite. 
 • Premažite vrh toplomera vazelinom.
 • Polegnite bebu na leđa i nežno joj savijte kolena usmeravajući ih ka stomaku bebe.
 • Nežno stavite termometar u rektum (čmar).
 • Kod odojčadi staviti toplomer 1cm u rektum, kod starije dece 2cm.
 • Sve vreme merenja pridržavajte toplomer da ne bi ispao. 
 • Nakon zvučnog signala, izvadite digitalni toplomer i očitajte temperaturu. 
 • Operite termometar.

Temperatura se menja u zavisnosti od doba dana, aktivnosti, vrednosti spoljašnje temperature, stepena hidriranosti te se povišenom temperaturom smatra ona koja je rektalno izmerena viša od 37,9 stepeni. Rektalno izmerena temperatura je oko 0,5 stepeni viša od aksilarne te se prilikom interpretacije nalaza pola stepena oduzima od izmerene vrednosti.

Oralno merenje temperature (iz usta)

Oralna metoda se ne preporučuje deci mlađoj od 5 godina jer im je teško da drže toplomer pod jezikom dovoljno dugo.

 • Operite digitalni termometar hladnom vodom i sapunom i isperite.
 • Pažljivo stavite vrh termometra ispod jezika vašeg deteta.
 • Dete treba da drži toplomer ispod jezika, zatvorenih ustiju, dok se ne završi merenje. 
 • Nakon zvučnog signala uklonite termometar i očitajte temperaturu.
 • Operite termometar.

Aksilarno merenje temperature – pod pazuhom

Aksilarno merenje temperature, koje se obavlja digitalnim toplomerom pod pazuhom, obično se koristi za proveru temperature kod novorođenčadi i male dece. Ova metoda nije tako precizna kao rektalna. 

Ako primetite da je beba topla i sumnjate da je bolesna, a temperatura pod pazuhom pokaže normalne vrednosti, dobro je proveriti i temperaturu u rektumu.

Postupak merenja temperature pod pazuhom je najrasprostranjeniji i najudobniji. Potrebno je vrh digitalnog termometra staviti u pazušnu jamu i sačekati da toplomer očita vrednosti. 

Ušno merenje

Iako brza i naizgled jednostavna, metoda merenja temperature uz pomoć ušnog toplomera može izneveriti, ako pričamo o pouzdanosti. Poželjno je da ove rezultate uporedite sa rektalnim ili merenjem pod pazuhom, kako biste bili sigurni da je merenje precizno.

Što se tiče postupka ušnog merenja temperature, važno je da vrh sonde bude čist i da se strogo pridržavate uputstava proizvođača. 

Nežno povucite detetovo uho u nazad. Taj položaj će pomoći da sonda lakše uđe. 

Pažljivo stavite sondu ušnog toplomera u uho deteta.

Gotovo momentalno ili za koji sekund možete očitati rezultate i polako izvući toplomer iz uha. 

Šta da radim ako beba ima visoku temperaturu?

Ukoliko je vaša beba mlađa od 6 meseci i ima povišenu temperaturu, važno je da se odmah obratite lekaru i da beba dobije hitan tretman.

Ukoliko je dete starije od 6 meseci, i ima temperaturu manju od 38,5 potrebno je da odmah zakažete pregled i postarate se da detetu olakšate stanje do odlaska kod doktora. 

U slučaju groznice (kada temperatura prelazi preko 38,5°C) potrebno je da odmah odete kod doktora. 

Kada beba ima povišenu temperaturu, važno je da joj bude udobno i da joj nudite dovoljno tečnosti.

Nemojte dete pokrivati, već ga raskomotite, kako bi toplota lakše napuštala telo. Greška je kada roditelji skidaju dete golo, jer je tada deci obično hladno, počinju da drhte i to dalje povećava telesnu temperaturu. 

Dovoljno je dakle, da ukoliko beba ima visoku temperaturu bude obučena onako kako ste i sami obučeni u prostoru u kom boravite. 

Smem li da dajem lekove za snižavanje temperature bebi “na svoju ruku”?

Odgovor je NE! Nikada nemojte davati bebi lek bez jasnog uputstva pedijatra.

Nemojte sami lečiti dete i čekati da je prođe. Povišena temperatura je jasan signal na infekciju i upalu i neophodno je odvesti dete na lekarski pregled.

Lekar će vas uputiti u dalje korake i to da li je potrebno da uvedete lek. Takođe, objasniće vam kako i koliko da ga dajete detetu i na šta da obratite pažnju do sledeće kontrole. 

Važno je da pažljivo pratite uputstva lekara. 

Otac meri temperaturu maloj bebi nežno je držeći u naručju. Koristi digitalni toplomer.

Groznica kod beba

Groznica kod beba je stanje povišene telesne temperature (preko 38°C) praćeno drugim, za roditelje, ponekad, prilično dramatičnim simptomima. 

Groznicu dakle, osim visokte temperature prate simptomi drhtanja deteta, crvenila u licu, gubitka apetita, razdražljivosti i pospanosti. Moguća je pojačana salivacija – curenje nosa i suzenje očiju. 

Iako može delovati prilično uznemirujuće, važno je znati da je groznica samo simptom, najčešće infekcije ili upale i da nije toliko loša za dete. Naime, povišena temperatura pomaže telu da aktivira imuni sistem kako bi se izborio sa infekcijom. 

Neke od novijih studija navode da visoka temperatura otežava razmnožavanje mikroorganizama, te se ne preporučuje obaranje temperature koja je niža od 38,5 stepeni.

Groznica je dakle, vaš saveznik – to je jasan signal da je detetu neophodna lekarska pomoć i alarm koji budi imunitet bebe. 

Temperatura kod beba – najčešća pitanja roditelja

Strah, briga i sumnja u svoje postupke su prirodna stvar sa kojom se suočava svaki roditelj kada njegova beba ima visoku temperaturu. 

Pitanja i sumnji je tada mnogo, a potrebno je delovati brzo. Evo najčešćih pitanja i odgovora:

Koliko visoka temperatura kod bebe je previsoka?

Ovo pitanje je suvišno, jer, kada je reč o bebama, posebno onim mlađim od šest meseci, morate otići lekaru odmah po pojavi visoke temperature. Ukoliko ne radi vaš pedijatar, odvedite dete kod dežurnog lekara ili u hitnu službu.

Kod beba koje su mlađe od šest meseci, previsoka je svaka temperatura koja je veća od 37,5°C i zahteva neodložnu posetu lekaru.

Kada treba da se javim lekaru? 

Za bebe mlađe od tri meseca važi pravilo da tu ne časite ni časa već da odmah, po pojavi visoke temperature, odnesete dete kod izabranog ili dežurnog lekara.

Preporuka je da bebe (dece do godinu dana starosti) koje imaju visoku temperaturu u najkraćem roku odvedete kod doktora.

Takođe, važno je da verujete i svom instiktu i da odete kod doktora svaki put kada osećate zabrinutost. Ukoliko nakon lekarskog pregleda uočite nove simptome ili pogoršanje stanja, odvedite dete na ponovni pregled.

Važno je znati da nisu sve infekcije u najmlađem uzrastu praćene povišenom temperaturom. Baš suprotno, u neonatalnom i ranom odojčadskom uzrastu teške infekcije praćene sepsom za posledicu daju hipotermiju (temperaturu nižu od normalnih vrednosti) i teško opšte stanje deteta koje zahteva neodložan odlazak pedijatru.

Beba „gori“, treba li da je skinem golu?

Odgovor je ne, jer bi to moglo izazvati drhtanje i nelagodu detetu. Potrebno je da raskomotite bebu, da sklonite prekrivače, ali nikako da je skroz razgolitite. 

Bebe se lakše zagrevaju, a teže rashlađuju i zbog toga nemojte dodatno utopljavati dete koje ima visoku temperaturu. Prekrivači i višak odeće otežavaju oslobađanje toplote iz tela.

Treba li bebu koja ima groznicu kupati u kadici?

Pedijatri savetuju rashlađivanje bebe mlakom kupkom (nipošto hladnom) i nikako u fazi drhtanja i visoke temperature. Dete treba rashlađivata kada prođe groznica, tj. kada temperatura prestane da raste i kada šake i stopala postanu topli.

Bebe i skidanje temperature alkoholom? 

Ovo je jedna od velikih greški koju roditelji prave, slušajući savete starijih osoba u domaćinstvu. Alkohol i rastvor s alkoholom se ne sme koristiti za skidanje temperature kod beba. To može biti vrlo opasno po zdravlje, pa čak i život odojčeta i deteta. 

Koliko često meriti temperaturu bebi? 

Imajte na umu da bebe i deca mogu imati vrlo visoke temperature. To je zbog već pomenute otežane termoregulacije. 

Kada primetite da vaša beba ima visoku temperaturu, nemojte paničiti već pozovite lekara i organizujte se da odvedete dete kod doktora. Temperaturu još jednom izmerite pred polazak u ordinaciju, kako biste imali pouzdane i sveže informacije. 

Ukoliko je bebi prepisana terapija koju uzima, nemojte meriti temperaturu pola sata od poslednjeg uzetog leka za snižavanje temperature. Bilo kakvo pogoršanje simptoma ili stanja deteta zahteva ponovni pregled i konsultaciju sa doktorom. 

Zaključak

Temperatura kod beba je česta pojava koja obično ukazuje na infekciju ili upalu. Bebe mogu imati povišenu temperaturu bez drugih simptoma. Pojava visoke temperature kod beba je često dramatičan simptom koji zabrinjava roditelje i izaziva im nesigurnost. 

Ukoliko je beba mlađa od 3 meseca i ima temperaturu veću od 37,5 stemeni celzijusa, neophodno je da je odmah odvedete kod lekara. Pratite svoj instikt i odvedite dete u dežurnu službu ukoliko strepite da bebi nije dobro. 

Provetravajte prostoriju u kojoj beba borovi, raskomotite je i potrudite se da uzima dovoljno tečnosti. Ukoliko dojite bebu koja ima visoku temperaturu, nudite joj podoj češće. To važi i za bebe na adaptiranoj formuli.

Nemojte na svoju ruku davati lekove bebi, već delujte isključivo po uputstvu i savetima lekara. 

Ne brinite mnogo, jer je to samo početak. Stanja praćena visokom temperaturom su česta kod dece do 3 godine. 

Zapamtite da je, ma koliko dramatično delovalo, visoka temperatura kod beba je vaš saveznik. Ona alarmira na upalu i infekciju u bebinom organizmu i podstiče ga da aktivira imuni sistem. 

Temperatura kod beba: Kako da je merite, tumačite i pobedite 1

Tekst je pripremljen u saradnji sa dr Mirnom Kuzman,
specijalistom pedijatrije, Poliklinika Kovač.

Izvori korišćeni u ovom tekstu su: KidsHealt, ChopEdu, HaloBeba, CaringForKids

Važna napomena: Tekst ne sadrži zvanične medicinske savete. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa kvalifikovanim lekarom o svim simptomima i stanjima koje imate vi ili vaše dete.

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvezdu da biste je ocenili! Pet zvezdica (kliknuti skroz desno) je najbolja ocena

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 2

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovaj post.

Ostavite odgovor